Blog

Блог

Защо е важно да поддържаме чистотата на килимите?

Килим- за някои изискано бижу и допълнение към интериора на дома, който придава топлина и уют, за други неотменна част от домакинството осигуряващ комфорт и удобство. Най-често срещаният декоративен елемент във всеки дом, избран с различно предназначение. Факт е, че килима почиствам редовно и поддържан правилно изпълнява редица важни функции в нашия дом:
Хигиена- те могат да подпомогнат за подобряване на качеството на въздуха в стаята, като задържат частици, като например прах, които биха могли да бъдат въздушно носени и да допринесат за алергични реакции.
Изолация: Килимите могат да помогнат за запазването на топлината в стаята, като действат като изолатор между пода и стайната обстановка.
Комфорт и уют- предоставят мека и удобна повърхност за ходене, лежане или игра на пода, предотвратяване на похлъзвания и падания, което допринася за уюта.
Звукоизолация- подпоагат за намаляване на шума в стаята, като абсорбират звука от стъпвания или други източници.
Декорация- могат да бъдат използвани като декоративен елемент за подобряване на визията на стаята. Те могат да допълнят цветовата гама на мебелите или стените, и да подчертаят определени дизайнерски елементи.
Както всичко хубаво и тук се изисква поръжка!
Това бижу, гарантиращо приятна домашна атмосфера има свойството да задържа праховите частици и нечистотиите в помещението. За да се наслаждаваме пълноценно на килимите си е задължително да се почистват редовно!Почистването на килими е важно, тъй като мръсният килим съдържа прах, мръсотия, цветен прашец, косми от домашни любимци, косми, кожни клетки и други чужди материали, които могат да намалят качеството на въздуха в дома. Това може да засегне дихателните пътища на живеещите в къщата, причинявайки алергични реакции и респираторни заболявания като астма и бронхит.
Освен това мръсният килим може да осигури подходяща среда за размножаване на бактерии и гъбички. Това от своя страна може да намали нивото на хигиена в дома и да навреди на здравето на живущите.

Редовното почистване на килимите подобрява качеството на въздуха в дома и поддържа здравословна среда. Честотата на пранети им зависи от интензивността на използване на килима и начина им на употреба и съхранение. Поради тази причина е важно килимите да се почистват редовно професионално, за да може спокойно да се наслаждавате на топлата атмосфера във Вашия дом!

Основни фактори, определящи честотата на почистване на килима в дома?

Основни фактори, определящи честотата на почистване на килима в дома?

 • Трафик
 • Цвета на килима
 • Тъканта
 • Наличието на малки деца
 • Наличие на домашни любимци
 • Хора в семейството, страдащи от астма или алергии

6 начина за почистване на петно от червено вино от килима?

Какво да правите при неволен разлив от червено вино по красивия килим, когато не разполагате с надежден почистващ препарат? Изпробвайте домашните методи с наличните съставки в дома ви.

 • С бяло вино
 • С прясно мляко
 • С поръсване на сол
 • С газирана вода
 • С разтвор от оцет и течен перилен препарат
 • Професионално почистване

6 съвета за самостоятелно почистване на петна от килима

Представяме Ви 6 съвета за самостоятелно почистване на петна от килима

 • Бързи реакции

Знаете ли, че е по-лесно да се справите с петна, които по-природа са много по-упорити, но сте се заели да ги отстраните незабавно, отколкото с петна, които като цяло се почистват лесно, но вие просто така и не сте се захванали да ги изчистите на момента?
Един от най-типичните примери са петната от кръв, които могат да бъдат почистени ако незабавно поставите петното под студена течаща вода. Това обаче трябва да стене незабавно, преди кръвта да е започнала да се съсирва.

 • Използване на подходящи, безвредни и надеждни почистващи препарати

За да почистите килима добре от петна изобщо не е задължително да използвате скъпи и луксозни перилни препарати и детергенти от търговската верига. Те действат, но винаги има и други идеи, които могат да ви излязат доста по-евтино и в същото време да свършат същата работа.
Сред топ продуктите, които човек би имал полза да държи под ръка са оцет и сода за печене. Те имат изключителни почистващи свойства. Към тях можем да добавим и други продукти, като например лимоните, чиито прясно изцеден сок върши истински чудеса.

 • Използване на чисти и бели попивателни средства (кърпи, домакинска хартия и т.н.)
  • Използване на чисти и бели попивателни средства (кърпи, домакинска хартия и т.н.)
   • Третиране на петното отвън-навътре

Много важен и деликатен момент в почистването на петната е технологията, с която се опитвате да ги отстраните. Не трябва да търкате петната, защото това може да доведе до тяхното разнасяне по килима, а в последствие и да доведе до невъзможност да се почисти той.
Вместо това, предпочитайте да ги почиствате с хартия, която попива много добре. Като се стремете движението са бъде от периферията към центъра на петното. Това ще ограничи площта, върху която има зацапване и ще локализира петното на малка площ.

 • Ниска влажност
 • Правилен начин на сушене