Защо е важно да поддържаме чистотата на килимите?

Килим- за някои изискано бижу и допълнение към интериора на дома, който придава топлина и уют, за други неотменна част от домакинството осигуряващ комфорт и удобство. Най-често срещаният декоративен елемент във всеки дом, избран с различно предназначение. Факт е, че килима почиствам редовно и поддържан правилно изпълнява редица важни функции в нашия дом:
Хигиена- те могат да подпомогнат за подобряване на качеството на въздуха в стаята, като задържат частици, като например прах, които биха могли да бъдат въздушно носени и да допринесат за алергични реакции.
Изолация: Килимите могат да помогнат за запазването на топлината в стаята, като действат като изолатор между пода и стайната обстановка.
Комфорт и уют- предоставят мека и удобна повърхност за ходене, лежане или игра на пода, предотвратяване на похлъзвания и падания, което допринася за уюта.
Звукоизолация- подпоагат за намаляване на шума в стаята, като абсорбират звука от стъпвания или други източници.
Декорация- могат да бъдат използвани като декоративен елемент за подобряване на визията на стаята. Те могат да допълнят цветовата гама на мебелите или стените, и да подчертаят определени дизайнерски елементи.
Както всичко хубаво и тук се изисква поръжка!
Това бижу, гарантиращо приятна домашна атмосфера има свойството да задържа праховите частици и нечистотиите в помещението. За да се наслаждаваме пълноценно на килимите си е задължително да се почистват редовно!Почистването на килими е важно, тъй като мръсният килим съдържа прах, мръсотия, цветен прашец, косми от домашни любимци, косми, кожни клетки и други чужди материали, които могат да намалят качеството на въздуха в дома. Това може да засегне дихателните пътища на живеещите в къщата, причинявайки алергични реакции и респираторни заболявания като астма и бронхит.
Освен това мръсният килим може да осигури подходяща среда за размножаване на бактерии и гъбички. Това от своя страна може да намали нивото на хигиена в дома и да навреди на здравето на живущите.

Редовното почистване на килимите подобрява качеството на въздуха в дома и поддържа здравословна среда. Честотата на пранети им зависи от интензивността на използване на килима и начина им на употреба и съхранение. Поради тази причина е важно килимите да се почистват редовно професионално, за да може спокойно да се наслаждавате на топлата атмосфера във Вашия дом!